Toiminta-ajatus

Työryhmä TR5/6 on yhdistetty aikaisemmista työryhmistä TR5 Ympäristötestit ja TR6 Luotettavuustekniikka. Ennen yhdistymistään työryhmillä oli usein yhteisiä ns. “extended meeting”-kokouksia. Yhä tehokkaampi ja integroidumpi tuotekehitystoiminta suunnittelusta testaukseen sekä tarve tuotteen koko elinkaaren hallintaan sopiikin hyvin nykymuotoiselle työryhmälle.

Toimintamuotoja ovat:

  • säännölliset kokoontumiset
  • keskinäinen tiedonvaihto alan kehityksestä ja tapahtumista
  • omien taustayhteisöjen tiedottaminen 
  • yhteydenpito sidosryhmiin (mm. standardien seuraaminen)
  • tutkimushankkeet 
  • julkaisut
  • seminaarit
  • koulutus

TR5 ja TR6 Ympäristötestaus ja luotettavuustekniikka Toimintasuunnitelma

Vuosi 2023

Työryhmien tavoitteena on jatkuva kokemusten vaihto liittyen ympäristö- ja luotettavuustestauksen sekä luotettavuustekniikan eri osa-alueisiin: ratkai¬sut, menetelmät, standardoinnin tilanne, tutkimus, koulutus, seminaarit, työkalut, kirjallisuus, ja kansainvälistyminen.

Työmuotona jatketaan yhteistyötä ja vierailuja jäsenten ja muiden sidosryhmien yrityksissä. Samoin jatketaan tekniset esitykset, joita voi pitää työryhmän jäsen-yrityksen edustaja tai ulkopuolinen asiantuntija. Kokouksiin voidaan kutsua vierailijoita yleisemmän verkottumisen ja yhteistyön edistämiseksi.

KOTELin ulkopuolisten organisaatioiden seurantaa ja yhteistyötä jatketaan. Jaetaan jäsenille tietoa standardiehdotuksista ja uusista hankkeista ja niiden kehitystyöstä. Seurattavia tahoja ovat mm.: CEEES, SESKO, IEC, SKY,           DIMECC, iNEMI (hankkeet ja tapahtumat), uusia mahdollisia yhteistyötahoja Baltian maista, Virossa ja Latviassa 

Yhteistyö oppilaitosten kanssa: tarpeiden mukaisen koulutustarjonnan selvitys, oppinäytetöiden aiheiden tarjoaminen.  

Jatketaan yhteistyötä muiden KOTEL työryhmien kanssa.

Edistetään KOTEL-seminaareja ja osallistutaan niiden valmisteluun.

Valmistellaan ja osallistutaan KOTEL-hankkeisiin. Uusia hankeideoita kerätään yhdessä muiden työryhmien kanssa. Ideoista valitaan potentiaalisimmat, joita suunnitellaan yhteistyössä KOTELin hallituksen kanssa. Hankkeet voivat olla joustavasti eri muotoisia tarpeen mukaan: pienimuotoisia ja nopean tehokkaita KOTELin piirissä tai edeten laajempiin kv. hankkeisiin hyödyntäen mm. CEEES yhteyksiä. 

Työryhmän internetsivuja käytetään tilaisuuksien tiedottamiseen sekä materiaalien jakamiseen TR5/6 jäsenille. Sivujen kieli on suomi/englanti.

Työryhmäpalavereita pidetään vuoden aikana noin kuusi (6) kappaletta.  

Jäseniltä koottuja esimerkkejä mahdollisista hankkeiden ja työryhmäpalaverien aiheista:

TestausAkkutestaus, Ympäristövaatimusten ja luotettavuusvaatimusten yh­teensovitus Materiaali- ja vaurioanalyysit, Uudet testausmenetelmät, Elektroniikan korroosio, Lan­gattomat mittaukset, Multiakselitestaus, MIL standardien vertailu (UL50E, IEC61010, Nema)
DigitalisaatioIoT, Tekoälyn mahdollisuudet, Kyberturvallisuus, Numeerinen simulointi ja digitaalinen kaksonen (Digital Twin)
Riskien hallinta ja luotettavuusLaadun seurantamenetelmien esittely (esim. PPAP)Tuulivoimaloiden suunnittelussa/käytössä Ydinvoimaloissa suunnittelussa/käytössä, Toiminallinen turvallisuus tehoelektroniikassa, mobiiliverkkojen luotettavuus ja riskienhallintajärjestelmävaatimukset 5G/6G-verkoissa, FIDES luotettavuus-laskenta/mallinusmenetelmät, Softan luotettavuus
UutuudetPrintattava elektroniikkaUudet materiaalit
MuutATEX ympäristöt, Rahoituslähteiden kartoitus (esim. Business Finland, Vaikuttavuussäätiö, EU)

Työryhmän puheenjohtajana 2023 toimii: Kirsi Saarinen-Pulli, Konecranes
Työryhmän varapuheenjohtaja 2023 toimii: Pasi Välimäki, Vacon/Danfoss Drives
Kausi 1.-6.2023 Kauden resurssit: työryhmä 200 h, toimisto 5 h.
Kausi 7.-12.2023 Kauden resurssit: työryhmä 180 h, toimisto 5 h